Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσιεύματα Ροπωτού 2010 (Α' μέρος)

Κρατική αρωγή για τους πληγέντες του Ροπωτού Τρικάλων

Στην οριοθέτηση των περιοχών και την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του Φεβρουαρίου 2010 στο Ροπωτό της Πύλης Τρικάλων προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

...μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες του Νομάρχη Τρικάλων Ηλία Βλαχογιάννη αλλά και του Δημάρχου Πύλης Κων/νου Κουφογάζου.

Με απόφαση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.) της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Υποδομών οριοθετήθηκαν οι πληγείσες περιοχές από τις κατολισθήσεις του Φεβρουαρίου του 2010 στο Ροπωτό του δήμου Πύλης.
Επίσης αρμόδια Υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια ορίστηκε ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης για τις κατολισθήσεις στους Νομούς Τρικάλων και Ιωαννίνων. Για την υποβολή αιτήσεων για τον έλεγχο των κτιρίων, από τη δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, ορίσθηκε η προθεσμία ενός έτους.

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων του Ροπωτού που επλήγησαν από τις προαναφερόμενες κατολισθήσεις είναι δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής με άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή για την επισκευή ή την αντικατάστασή τους.

Στην περίπτωση ανακατασκευής ή επισκευής κύριας ή μόνιμης κατοικίας, όπως αυτή δηλώνεται στο έντυπο Ε1 της Εφορίας, χορηγείται στεγαστική συνδρομή εκ της οποίας το 50% θα είναι άτοκο δάνειο και το 50% δωρεάν κρατική συνδρομή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κτιρίων, θα χορηγείται στεγαστική συνδρομή εκ της οποίας τα 2/3 θα είναι άτοκο δάνειο και το 1/3 κρατική αρωγή. Η δωρεάν κρατική αρωγή χορηγείται άπαξ και για ένα μόνο κτίριο ανά ιδιοκτήτη. Το ποσό για την ανακατασκευή της κατοικίας μέσω της στεγαστικής συνδρομής θα δοθεί σε τρεις δόσεις 30% η πρώτη, 30% η δεύτερη και 40% η τρίτη και τελευταία.

Το συνολικό ποσό της δαπάνης για τους πληγέντες στους δύο νομούς φτάνει στις 930.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑΕ 069. Επίσης η προκαλούμενη δαπάνη για την επιδότηση ενοικίου θα βαρύνει το λογαριασμό του Ν. 128/75, ο οποίος δημιουργείται από παρακράτηση επί των χορηγήσεων των Τραπεζών με σκοπό την επιδότηση επιτοκίου δανείων. Το ύψος της δαπάνης είναι της τάξης των 465.000 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010, από Ελισάβετ Παπανικολάου (trikalanews.gr)

 

Ποσό 100.000 ευρώ για την μελέτη υπέρ της μη… εξαφάνισης του Ροπωτού Τρικάλων

Ένα ποσό 50.000 ευρώ, βάζει η Νομαρχία Τρικάλων και άλλες 50.000 ευρώ, ο Δήμος Πύλης, προκειμένου να υπάρξει μελέτη για το πρόβλημα της κατολίσθησης των οικιών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ροπωτού.

Ο Νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης, επισήμανε σε δηλώσεις του πως στην συνέχεια θα αναζητηθεί μέσω κάποιου προγράμματος του ΕΣΠΑ, το κονδύλι που θα υλοποιήσει το έργο που θα προβλέπει η μελέτη και ταυτόχρονα, εξέφρασε την πικρία του για τους χειρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ στο θέμα, καθώς αδιαφόρησε για το πρόβλημα και δεν χρηματοδότησε την μελέτη…

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, από Ελισάβετ Παπανικολάου (trikalanews.gr)

 

Επιμένει για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων του Ροπωτού που έμειναν άστεγοι λόγω των κατολισθήσεων ο Νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας από τον νέο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Νομάρχης, εκφράζει την αγωνία του και την δυσαρέσκειά του γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Υπουργείο στο αίτημα της Νομαρχίας από το Μάρτιο του 2010, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διαμαρτυρίες και η αβεβαιότητα των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Ροπωτού του Δήμου Πύλης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων με έγγραφό της ζητούσε να εξεταστεί η δυνατότητα έγκρισης «επιδόματος ενοικίου» για όσα άτομα και οικογένειες διαμένουν σήμερα και θα διαμένουν στο μέλλον σε ξενοδοχεία και για χρονικό διάστημα 2 ετών, χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών ή τη λήψη οριστικής απόφασης για την τύχη του οικισμού Ροπωτού. Ο κ. Βλαχογιάννης με νέα επιστολή του ζητά από τον κ. Λοβέρδο να εξεταστεί θετικά το αίτημα για να ανακουφιστούν τα άτομα και οι οικογένειές τους που ταλαιπωρούνται από τα κατολισθητικά φαινόμενα και να εξασφαλίσουν τουλάχιστον στέγη που θα μπορούν να διαμένουν μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010, από Ελισάβετ Παπανικολάου (trikalanews.gr)


Εγκαινιάστηκε η γέφυρα στο Ροπωτό Τρικάλων

Η νέα γέφυρα στο Ροπωτό εγκαινιάστηκε χθες από το Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, παρουσία των Δημάρχων Γόμφων και Πύλης κ.κ. Παλλαντζά και Κουφογάζου και αρκετών κατοίκων του Ροπωτού

  

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που ενώνει το Ροπωτό με τον ορεινό όγκο της Πύλης με περισσότερη ασφάλεια για τους οδηγούς. Όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ροπωτού υπάρχει πρόταση να ονομαστεί αυτή η νέα γέφυρα, «Γέφυρα Ηλία Βλαχογιάννη»

Στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης ανέφερε:

«Μία σημαντική ημέρα η σημερινή για το Ροπωτό, αλλά και για όλη την περιοχή, γιατί εγκαινιάζουμε ένα σημαντικό έργο που η σπουδαιότητά του και η ωφελιμότητά του θα αποδειχθεί στο μέλλον. Γιατί όταν αρχίσαμε το σχεδιασμό για την κατασκευή αυτής της γέφυρας σα μεμονωμένη γέφυρα δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα.

Οι γέφυρες πρέπει να συνδέουν περιοχές και για αυτό αυτή η γέφυρα εντάχθηκε σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό, μιας ενδοπεριφερειακής, ενδονομαρχιακής οδικής σύνδεσης που θα συνδέει την Καρδίτσα με τα Τρίκαλα, τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας με τον ορεινό όγκο του Νομού Τρικάλων. Για αυτό εντάξαμε και το έργο προς Βατσουνιά και Πορτί, κάτι που ολοκληρώθηκε από την δική μας πλευρά.

Αυτός ο άξονας θα συνεχιστεί με το δρόμο Βροντερό – Βλάχα έτσι ώστε να παρακάμπτεται η Ελάτη και να υπάρξει ένας νέος οδικός άξονας προς τον ορεινό όγκο του Νομού μας, ο οποίος πολλαπλώς θα ωφελήσει αυτή την περιοχή, αλλά και την περιοχή της Ελάτης.

Αυτό το έργο είναι ένα από μια σειρά έργων στην περιοχή, όπως η γέφυρα στις Λογγιές, η γέφυρα στην Παλαιοκαρυά, η γέφυρα στο Κοτρώνι, έχουμε έτοιμη τη μελέτη για ένταξη στο ΕΣΠΑ του Πορταϊκού Ποταμού, την ανακατασκευή της παλιάς τοξωτής γέφυρας στην Πύλη, το δρόμο προς το Μοναστήρι, το δρόμο προς τη Γκούρα, τη λιμνοδεξαμενή στον Άγιο Βησσαρίωνα, τη σήραγγα της Γκρόπας. Όλα αυτά έγιναν τα τελευταία χρόνια μετά από κοινή προσπάθεια όλων των φορέων του Νομού που συνεργαστήκανε αρμονικά για να φέρουνε αυτά τα τόσο σημαντικά αποτελέσματα.

Πιστεύουμε ότι τα τελευταία χρόνια ο νομός πήγε καλύτερα και μακάρι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και μακάρι να έχουμε τη χρηματοδότηση και τώρα Γιατί το ΕΣΠΑ ακόμη δεν ξεκίνησε. Τα μόνα έργα που εντάξαμε ήταν τα Δημοτικά Σχολεία Πυργετού και Σωτήρας και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσικού Σχολείου, τα οποία όμως είχαμε εντάξει μαζί με τον πρώην Περιφερειάρχη τον Φώτη Γκούπα. Καινούρια έργα ακόμη δεν έχουμε εντάξει και δε φταίει η Γ.Γ. της Περιφέρειας, είναι θέμα κυβερνητικό.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι το επόμενο δίμηνο θα εντάξουμε το πρώτο τμήμα του δρόμου Τρικάλων – Πύλης, έτσι ώστε αυτός ο άξονας να γίνει μία σύγχρονη λεωφόρος και η περιοχή να βγει πραγματικά από την υπανάπτυξη και την απομόνωση και βέβαια το Φράγμα Πύλης που θα είναι η κορωνίδα των έργων. Είμαι βέβαιος ότι καλύτερες ημέρες θα έρθουν για την περιοχή, αρκεί όλοι να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις και να συνεργαστούμε».

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με το κόψιμο της κορδέλας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στις 900.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ.

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010, 10:51 από Κάρια Μιρήνη (trikalanews.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου