Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Αρχική

Έντεκα χλμ. νοτίως της Πύλης, σε υψόμετρο 750 μέτρων απλώνεται το Ροπωτό που αποτελείται από επτά οικισμούς: τον κεντρικό, του Τσεκούρα, της Παναγιάς, την Πολυθέα (Μουρσιά), τον Άγιο Ιωάννη, τον Άγιο Δημήτριο και τις Λογγιές. Οι κάτοικοί του, κατά κύριο λόγο δενδροκαλλιεργητές αλλά και γεωργοκτηνοτρόφοι φτάνουν τους 850 το χειμώνα και τους 1300 το καλοκαίρι. 


Δεξιά και αριστερά του κεντρικού οικισμού απλώνονται 3.500 στρέμματα καστανοδάσους, όπου ζουν αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες και τσακάλια, πέρδικες και μπεκάτσες ενώ όλη η περιοχή γύρω από το χωριό είναι κυριολεκτικά πνιγμένη στο έλατο (15.000 στρέμ.). Την πραγματικά ειδυλλιακή εικόνα του χωριού συμπληρώνουν οι 15 πηγές που το δροσίζουν - ανάμεσά τους η Γκούρα, οι Μουρτζιές, η Ιτιά, το Σγουρολίβαδο και η Κορομηλιά - και οι παραποτάμοι του Πορταϊκού Ροπωτιανός και Παλικαριάς. Ανεβαίνοντας στην περίφημη κορυφή της Καράβας (1618 μ.) απολαμβάνει κανείς μια καταπληκτική εικόνα του θεσσαλικού κάμπου.
Στο χωριό σώζονται και λειτουργούν νερόμυλος, δριστέλλα (που ανήκει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη).
Από το Πάσχα μέχρι τον Σεπτέμβριο στο Ροπωτό ζωντανεύουν οι παραδοσιακές γιορτές. Την τρίτη μέρα του Πάσχα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Κεντρικού οικισμού φωνητικό συγκρότημα αποτελούμενο από μικρά παιδιά τραγουδά τραγούδια που τα χορεύουν όλα τα μέλη της κοινότητας με προεξάρχοντες τους ιερείς και τον πρόεδρο. Στις 7 και 8 Μαΐου πανηγυρίζει με λαμπρότητα η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και λαϊκό γλέντι ακολουθεί τις λατρευτικές εκδηλώσεις.
 Στις 20 Ιουλίου πανηγυρίζεται η μνήμη του Προφήτη Ηλία στο εξωκλήσι του Αγίου. Την παραμονή μοιράζεται πατσάς και ανήμερα φαγητό από καζάνι. 
Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου γίνεται στη θέση "Μαντρί" με το πέτρινο καταφύγιο, σε υψόμετρο 1300 μέτρων, το αντάμωμα όλων των Ροπωτιανών με αναβίωση παλιών παραδοσιακών παιχνιδιών, χορό, ψητών, φασολάδας  και προσφορά βραστόγαλου με αλάτι και ψωμί (τριψάνα) από τους κτηνοτρόφους. 
Το Δεκαπενταύγουστο πανηγυρίζει ο Ι. Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στον κεντρικό οικισμό. 
Σε όλες τις εκδηλώσεις πρέπει να επισημανθεί ο ενεργός ρόλος του Εκπολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Ροπωτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου