Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Παρεμβάσεις στο Ροπωτό από το Δ. Πύλης

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες του ΙΓΜΕ για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων

Το επόμενο χρονικό διάστημα και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσουν οι εργασίες από το ΙΓΜΕ για την ανόρυξη υδρογεωλογικών γεωτρήσεων στο Ροπωτό.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) βρέθηκε στο δήμο Πύλης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων που απειλούν το Ροπωτό.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων αποφάσισε την ανόρυξη πέντε υδρογεωλογικών γεωτρήσεων στο Ροπωτό μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί το γεωλογικό φαινόμενο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει τις εργασίες το ΙΓΜΕ είναι η δρομολόγηση μιας σειρά παρεμβάσεων (καθαρισμός χώρου κλπ) από την πλευρά του δήμου Πύλης. Η δημοτική αρχή ανέλαβε να προωθήσει αυτές τις εργασίες, αλλά όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος κ. Κώστας Κουφογάζος οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα η τελευταία χιονόπτωση δεν επέτρεψαν τη γρήγορη προώθησή τους. Ο ίδιος, τόνισε πως όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα γίνουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες προκειμένου να εγκατασταθούν αμέσως μετά, τα γεωτρύπανα του ΙΓΜΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο εφιάλτης του ερπυσμού, όπως αποκαλείται από τους ειδικούς το συγκεκριμένο φαινόμενο, επέστρεψε πέρυσι από το παρελθόν προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κατοικίες του χωριού. Φέτος το φαινόμενο μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η ιστορία έχει επιβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος υπάρχει και απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του Ροπωτού.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, από κοινού Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δήμος Πύλης αποφάσισαν να διαθέσουν το ποσό των 90.000 ευρώ (από 45.000 έκαστος) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μελέτη του ΙΓΜΕ για το Ροπωτό η οποία θα προωθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
entyyy 13/2/2011 -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου