Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Ενα χωριό... κατεβαίνει την πλαγιά

Τουλάχιστον 25 σπίτια απειλούνται από το γεωλογικό φαινόμενο των καθιζήσεων. Δεκατέσσερα από αυτά, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ρήγματος, γλιστρούν σταδιακά στην πλαγιά του βουνού Καραβούλα

Ενα χωριό... κατεβαίνει την πλαγιά
Σαν εφιάλτης που φεύγει κι επανέρχεται περιοδικά εδώ και δεκαετίες, το πολλαπλό γεωλογικό φαινόμενο καθιζήσεων και ερπυσμού απειλεί και πάλι το Ροπωτό Τρικάλων στη Νότια Πίνδο, που γίνεται εντονότερο με τις τελευταίες μεγάλες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Περισσότερα από 25 σπίτια στο πάνω μέρος του κεντρικού οικισμού απειλούνται άμεσα από το φαινόμενο, ενώ 14 από αυτά, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ρήγματος, γλιστρούν στην πλαγιά του όρους Καραβούλα και κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν. Τρία από τα σπίτια αυτά συνεχίζουν να κατοικούνται και σήμερα, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Πύλης και της πολιτικής προστασίας.
«Δεν φεύγουμε από εδώ γιατί δεν έχουμε πού να μείνουμε» απαντούν κάθε φορά οι κάτοικοί τους σε όσους τους υπενθυμίζουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων σπιτιών έχουν απομακρυνθεί και έχουν κτίσει τα σπίτια τους σε άλλον, ασφαλέστερο χώρο της περιοχής, με αποζημιώσεις που δόθηκαν τις περασμένες δεκαετίες.
Σαθρό υπέδαφος
«Το φαινόμενο μας ταλαιπωρεί για περισσότερα από 50 χρόνια και όπως έδειξαν όλες οι μελέτες του ΙΓΜΕ οφείλεται στο σαθρό υπέδαφος της περιοχής. Βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και κάθε φορά που υπάρχουν πολλά νερά από βροχοπτώσεις και λιώσιμο χιονιού επιδεινώνεται» είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Πύλης, Κ. Κουφογάζος, και πρόσθεσε: «Ολα τα αποστραγγιστικά ή άλλα δημόσια έργα που έγιναν αποδείχτηκαν σαν το γεφύρι της Αρτας. Τη μια μέρα τα φτιάχναμε, την άλλη γκρεμίζονταν».
Στην τελευταία έξαρση του φαινομένου, το 2010, σημάνθηκαν τα 14 σπίτια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως οριακής ευστάθειας, και αποφασίστηκε η απομάκρυνση όσων κατοίκων είχαν απομείνει εκεί.
Οσοι δεν είχαν άλλη επιλογή φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες σε σπίτια συγγενών τους ή σε ξενοδοχεία που είχε μισθώσει ο δήμος, και επέστρεψαν στη συνέχεια, όταν πέρασε η έξαρση του γεωλογικού φαινομένου. Δύο χρόνια μετά, οι έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα και το απότομο λιώσιμο του χιονιού που ακολούθησε στην αρχή της άνοιξης επανέφεραν με δραματικό τρόπο το πρόβλημα.
Ο Αρ. Τσιούλος, ένας από αυτούς που παραμένουν μέχρι σήμερα στα σπίτια τους, δείχνει στον φακό τις ρωγμές στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, ξέρει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή, όπως λέει.
Διαμαρτυρία
Αποχή από τις κάλπες
Χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, το χωριό Ροπωτό, με 600 κατοίκους συνολικά, είναι διάσπαρτο σε 7 οικισμούς σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων, στις πλαγιές της Καραβούλας στη Νότια Πίνδο. Το γεωλογικό πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα τμήμα του κεντρικού οικισμού. Τις τελευταίες μέρες, κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνουν υπογραφές στα καφενεία για να τις στείλουν στον Δήμο Πύλης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στα αρμόδια υπουργεία, ενώ κάποιοι ανάρτησαν ένα πανό στην πλατεία, με το οποίο καλούν τους συγχωριανούς τους να απόσχουν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου